• Tel: (30) 662 3990
  • Hétfő - Péntek: 9:00 – 19:30
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A kötődésről

A fizikai világban három láthatatlan, ugyanakkor nagyon is jól érzékelhető kötőerő (guṇa) működik, mely az élőlények testi és szellemi/mentális működését egyaránt befolyásolja.

Ezek a következők:

jóság kötőereje – sattva guṇa

szenvedély kötőereje – raja guṇa

tudatlanság kötőereje – tama guna

A három mindig egyszerre hat, de egyikük általában dominánsan meghatározza az élőlények minden cselekedetét és gondolkodását. Mint ahogyan a három alapszín, a piros, a sárga és a kék összekeverésével a színpaletta minden színe és árnyalata létrehozható, ugyanúgy eredményezi a három kötőerő kombinációja az élőlények végtelen sokféle természetét.*


Részlet Szvámi Ráma: Élet a Himalája mestereivel című könyvéből

Mikor Szvámi Ráma úgy érezte, hogy elérte a tökéletességet és nincs már mit tanulnia, mestere elküldte, hogy látogasson meg néhány bölcset.

„Elsőként egy olyan szvámihoz látogattam, aki arról volt híres, hogy szinte sohasem beszélt. A világtól visszavonultan élt. Sohasem törődött vele, mi zajlik körülötte, sohasem nézett fel. Útközben szóba elegyedtem a közelében lakó falusiakkal, akik ezt mesélték:

– Nem beszél senkivel, és nem is néz senkire; még csak nem is eszik. Három hónapja ül ugyanazon a helyen, anélkül, hogy egyszer is felállt volna. Sohasem láttunk még hozzá hasonló embert. Ezt az állapotot adzsagarvrittinek nevezik, ami „óriáskígyó hajlamot” jelent. Az óriáskígyó hosszú ideig egyfajta alváshoz hasonló állapotban marad. Ugyanígy vannak olyan bölcsek, akik napokig nem mozdulnak meg, hanem mélymeditációs állapotban maradnak.