Mi micsoda, kezdő jóga szótár…

TUDÁSTÁR nem csak KEZDŐKNEK

Az órákon igyekszünk minden testtartásnak, szankszrit (a jóga ősi nyelve) fogalomnak a magyar megfelelőjét használni, de még így is felmerülhet néhány ismeretlen szó. Ezt a tudástárat egyrészt a jógában használatos kifejezések magyarázatára, másrészt az új ismeretek gyarapítására hoztuk létre.

Mi a JÓGA?

A jóga útja egyrészt arra való, hogy biztosítson számunkra olyan eszközöket és technikákat, amelyek elvezetnek minket egy stressz- és feszültségmentes élethez. Emellett a jóga az emberiség legnagyobb kincse immár több mint 5 ezer éve. Indiából származik.

A jóga szó szanszkrit eredetű, jelentése: to yoke, to unite. Egyesíteni, egységbe hozni, egyesülni. A jóga maga a spirituális, fizikai és mentális elvek gyakorlása. Hatha Jóga: A modern kultúrában leginkább hatha jógát gyakorlunk, mely a fizikai test erősítésére, karbantartására, a test a lélek és a szellem összehangolására összpontosít.

HAT-HA: A “HA” jelképezi a Napot, a levegőt, a férfi energiát, a meleget, a dinamizmust az összes Yang energiát, míg a “HAT” a Holdat jelképezi, a kilégzést, a női energiát, a hideget, az összes Yin energiát bennünk.

A jóga

Az emberek többsége csak a fizikai testével törődik, elfeledkezik a lénye többi részéről. Pedig mindaz, amit látunk önmagunkból, csupán a fizikai test, ami egész lényünk 10 %-a. Ha erről tudatos lennél, nem csak konditerembe, aerobikedzésre, spiningre vagy futni járnál, hanem ezeket a mozgásformákat kiegészítenéd a jógával is.

Ma már az orvostudomány is elismeri, mérhető eredményekkel alátámasztja a testtartások, a meditáció, a relaxációs és légző gyakorlatok jótékony hatásait. A jógát alkalmazzák pl. a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére, gyógyítására, vérnyomás problémák, cukorbetegég és a stressz kezelésére, pajzsmirigy problémák felszámolásra. De jó a feszültség, a félelmek oldására, különböző nőgyógyászati problémák kezelésére. A gerinc, az ízületek hajlékonyságának, rugalmasságának visszaállítására, segít a mozgásszervi problémák megelőzésében, gyógyításában is.

Elgondolkodtatok már azon, hogy mi lenne, ha a TEST mellett a LÉLEK és a SZELLEM is megkapná a maga táplálékát? Akkor vajon mi mindenre lennél képes? Bármire! Elhiszed? A jóga megadja Egész Lényünk hármas egységének: a Testnek, a Léleknek és a Szellemnek a táplálékot. Nem az élet nehézségei ellen kínál gyógyírt, hanem megtanít bennünket arra, hogyan birkózzunk meg velük.

Ha nem figyelünk EGÉSZ lényünkre, a test, a lélek és a szellem harmóniájára, az egyensúly könnyen felborul. Elég, ha valaki rosszul szól hozzád, megbánt, oda a nyugalmad. Az érzelmek azonnal átveszik az irányítást, elveszítjük elménk fölött a kontrollt, s napokig, hetekig, egyes emberek életük végéig nem tudnak túllépni sérelmeiken. Időbe telik, amíg visszanyerik belső békéjüket, megtalálják lelki nyugalmukat.

HA-THA: a “HA” jelképezi a Napot, a levegőt, a férfi energiát, a meleget, a dinamizmust az összes Yang energiát, míg a “THA” a Holdat jelképezi, a kilégzést, a női energiát, a hideget, az összes Yin energiát bennünk.

Mi a gazdagság?

Gazdagság az, ami kényelmet és boldogságot biztosít a számunkra. Ha a gazdagság nem segít elérni ezt a célt, akkor azt nem is nevezhetjük gazdagságnak.

De a jóga az gazdagság olyan értelemben, hogy abszolút komfortérzetet hoz. Egy erőszakmentes társadalom, betegség nélküli test, zavarodottságtól mentes elme, gátlásoktól szabad intellektus, traumamentes emlékezet, bánat nélküli lélek a születési előjoga mindenkinek. Mi mindannyian boldogok akarunk lenni, és a jóga az út ahhoz az annyira szükséges boldogság faktorhoz az életben.

A jóga célja

Patanjali, a jóga alapítója Jóga szútráiban kihirdette a jóga célját: „Heyam Dukham Anagatham” vagyis hogy megszüntesse a szenvedést, mielőtt az megjelenne.

„Ez több szempontból is nagyon hasznos. Amikor egy konfliktus fellángol valahol, kérd meg az embereket, hogy lélegezzenek, üljenek le együtt, és kommunikáljanak jobban. Azt fogod látni, hogy a konfliktus eredeti kiváltó okát meg tudod így oldani. Legyen az akár kapzsiság, féltékenység, harag, gyűlölet, vagy frusztráció. Ezek a negatív érzelmek mind gyógyíthatók vagy átváltoztathatók a jógán keresztül az egész világon mindenütt, ez az én tapasztalatom” – mondja Sri Sri Ravi Shankar.

A jóga abban is segíti az embereket, hogy megbízhatóbbak legyenek, és több felelősséget vállaljanak az életükben. Mi mindannyian számos szerepet játszunk az életünkben. Választási lehetőségünk van, hogy jógiként vagy nem jógiként éljünk, döntsünk, cselekedjünk. Olyanokként, akik felelősségteljesek.

Gondoskodás, megosztás, és felelősség azok a tulajdonságok, amiket a jóga egyszerűen táplál bennünk. Mindnyájunkban bennünk vannak ezek a tulajdonságok, de táplálásra van szükségük. A jóga az egyik legjobb eszköz ahhoz, hogy egy emberben tápláljuk a felelősségvállalást.”