• Tel: (30) 662 3990
  • Hétfő - Péntek: 9:00 – 19:30
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A jóga megváltoztatja a sejteket?

Sejtszinten fiatalodik meg az ember életmódváltástól – fedezték fel kaliforniai kutatók az első bizonyítékát annak, hogy az egészséges étrendnek, a meditációnak, jóga hatásainak együttesen ilyen eredménye lehet.

A mozgás a fontos – jóga

A kutatás során 35 prosztatarákos férfit vizsgáltak meg. Azoknak, akik változtattak életmódjukon, bizonyíthatóan genetikailag megfiatalodtak sejtjeik – írta a BBC hírszolgálata a The Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmányról.

A tudósok látható változásokat tapasztaltak annak a tíz résztvevőnek a sejtjeiben, akik vegetáriánus étrendre váltottak, tartották magukat az előírt mozgásmennyiséghez, a stresszoldó meditációhoz és jógához.


Feltetted már ezt a kérdést magadnak?

Azt sokan megtapasztalták már, milyen hatása van a rendszeres jógagyakorlásnak a testükre. De csak ennyi lenne a jóga?

Az emberek 90%-a elsősorban a fizikai gyakorlás miatt érkezik az első jógaórájára azzal a szándékkal, hogy tegyen valamit az egészségéért, és megtanulja az életében jelen lévő stresszt kezelni. Ám ahogy múlik a gyakorlással töltött idő, a jógagyakorlók kétharmada megváltoztatja a kérdésre adott korábbi válaszát, s az „önmegvalósítás, a saját képességek jobb kiaknázása, az önmegismerés és a jóga szellemi-spirituális hátterének megismerése” veszi át a fentiek helyét. Időközben ugyanis kiderül, hogy a jóga több és más, mint pusztán fizikai pózok, kar- és fejtámaszok gyakorlása. A jóga nem torna. Nincs jógázás önreflexió nélkül. A fejlődéshez viszont sok türelemre, figyelemre és gyakorlásra van szükség.


Mi micsoda, kezdő jóga szótár…

TUDÁSTÁR nem csak KEZDŐKNEK

Az órákon igyekszünk minden testtartásnak, szankszrit (a jóga ősi nyelve) fogalomnak a magyar megfelelőjét használni, de még így is felmerülhet néhány ismeretlen szó. Ezt a tudástárat egyrészt a jógában használatos kifejezések magyarázatára, másrészt az új ismeretek gyarapítására hoztuk létre.

Mi a JÓGA?

A jóga útja egyrészt arra való, hogy biztosítson számunkra olyan eszközöket és technikákat, amelyek elvezetnek minket egy stressz- és feszültségmentes élethez. Emellett a jóga az emberiség legnagyobb kincse immár több mint 5 ezer éve. Indiából származik.


Kövess Minket